Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Και τώρα αρχίζουν τα όμορφα…

            Φοιτητικές εκλογές… Το όνειρο κάθε εκολαπτόμενου μίνι συνδικαλίσκου για την προώθησή του στο “Κόμμα”. Θα σου δώσουν το χέρι, θα σου χαμογελάσουν όπως οι μεγάλοι πολιτικοί, τα είδωλά τους, θα ταπετσάρουν τους τοίχους με αφίσες, θα σου μοιράσουν το πρόγραμμα σπουδών που θα έπρεπε να σου δώσει η γραμματεία, θα σου δώσουν τον νέο οδηγό πόλης, αυτή τη φορά με διαφήμιση pizza Hut, γιατί η Fun πτώχευσε… Μεγαλοστελέχη θα σας λένε πάμε “στου Dome” να δούμε την Βάνα-Μπάρμπα και τον εθνικό Μαλάκα με το σκύλο του. Θα σας λύσουνε τον γόρδιο δεσμό, θα φτιάξουν ένα ποτάμι από το παλιό κτήριο στο καινούργιο, με γεφυράκι προς το κυλικείο. Θα βελτιώσουνε την ποιότητα του φαγητού στην λέσχη (αντί για αβραστο κοτόπουλο θα τρώμε καμένο), θα σας οδηγήσουνε στην γραμματεία (που ως γνωστόν μόνο αυτοί ξέρουν που είναι), θα σας αναλύσουν για ποιό λόγο είναι αυτοί η πρωτοπορία, γιατί αυτοί είναι ο σύλλογος, γιατί οι κομμουνιστές και οι αριστεροί βρωμάνε, γιατί πρέπει να έχουμε απουσίες… Θα κερδίσουνε για σένα μια θέση στις ανασκαφές Θαθαθαθαθαθαθαθαθα και ΘΑ.
         Και πάμε και σε εσένα… Θα σου πουν πόση ανάγκη σε έχουν, θα σε κάνουν να νιώθεις κάποιος επειδή μόνο και μόνο έχεις φίλους και φίλες, Θα σου πουν ότι εκεί μέσα είσαι μοναδικός, ότι η γνώμη σου μετράει, ότι θα μπεις και στο ΔΣ, θα σου βρούνε μια δουλειά δίπλα στις μπόμπες του Εθνικού μαλάκα και τα βυζιά της εθνικής Κουκλάρας. Θα βγάζεις πολλά πολλά λεφτά και θα σου φέρονται άψογα τα αφεντικά, θα πίνεις και κανονικά ποτά (!!). Θα είσαι κάποιος στην σχολή, θα μπορείς να τσακώνεσαι με όποιον θέλεις γιατί από πίσω σου έχεις πολύ κόσμο. Θα ξέρεις πότε να πας στο καραβάκι πρώτος για να πάρεις βιβλία, θα ξέρεις ότι οι σημειώσεις θα είναι πάντα στο τραπεζάκι σου. Και τέλος το σημαντικότερο; Θα είναι πάντα δίπλα σου, και όλα αυτά χωρίς κανένα αντάλαγμα.
        Δεν είναι έτσι όμως.. Δεν είσαι κάποιος επειδή έχεις φίλους που θα σε ψηφίσουνε ή επειδή ανήκεις κάπου. Δεν είσαι κάτι για αυτούς παρά ένα κομμάτι κρέας. Είσαι ένα ανεξάρτητο άτομο ανεξαρτήτως φύλου που έχει δικιά του γνώμη, που έχει δύναμη και αυτό είναι το πιο ωραίο στην δημοκρατία ότι και χωρίς να είσαι όλα αυτά που θέλουν έχεις δύναμη και αυτή είναι μέσα στο κεφάλι σου. Έχεις μυαλό και τους φοβίζει πραγματικά να το χρησιμοποιείς, τους φοβίζει να καταλάβεις τι πραγματικά είναι και τι πραγματικά είσαι γι αυτούς. Το μυαλό σου είναι ο μεγαλύτερος εχθρός τους την ίδια στιγμή που είσαι ο μεγαλύτερος σύμμαχός τους. Σε θεωρούνε χαζό και χαζή αντίστοιχα, θα πάρουν την ψήφο σου ή την υποψηφιότητά σου και μετά θα σε ξεχάσουν. Ή θα σε εντάξουν και μετά θα σε φανατίσουν, θα σε κάνουν δικό τους. Μετά εσύ θα είσαι αυτός και αυτή που θα μαζεύει κορόιδα, εσύ θα είσαι ο σύνδεσμος με τα υποτιθέμενα χαζά παιδιά. Εσύ θα είσαι ο μάγκας και η κούκλα του πανεπιστημίου και όλοι θα σε θαυμάζουν..
Δεν είσαι όμως χαζός, δεν είσαι ένα κομμάτι κρέας. Έχεις το δικαίωμα να διαλέξεις το Dome και το Angel, αλλά μπορείς να διαλέξεις να κοιτάξεις γύρω σου μπαίνοντας, και μπορείς και να σκεφτείς “που είμαι, τι κάνω, τι θέλω”. Μπορείς να διαλέξεις να ασχοληθείς με τα πραγματικά προβλήματα του πανεπιστημίου, να παλέψεις για κάποια πράγματα, να ενώσεις την φωνή σου με άλλους τόσους που φωνάζουν για αυτά που οι άλλοι θεωρούν αδύνατα. Μπορείς να διαλέξεις να διαβάσεις ένα βιβλίο, μπορείς να διαλέξεις να ακούσεις λίγο μουσική αντί για κλάμα, μπορείς να τους αποδείξεις ότι δεν είσαι χαζός.
Μπορείς να τους πετάξεις τη μπόμπα στο κεφάλι.
Μπορείς να μην τους εμπιστευτείς,
Μπορείς να τους χαλάσεις τα σχέδια,
Μπορείς να τους δείξεις ποιος έχει την δύναμη,
Μπορείς να μην τους επιλέξεις….

Η επιλογή είναι δική σου Σκέψου όμως… Πως θες να σε αντιμετωπίσουν;

Σαν ενα κομμάτι κρέας ή σαν ένα σκεπτόμενο άτομο;



Δεν υπάρχουν σχόλια: